Care sunt cauzele si cum o recunosti ?
Cuperoza, numită si boala obrajilor rosii, sau acneea rosie este o boală cronică (pe termen lung) netratabilă, care poate sa apară si apoi să dispară o perioadă pentru ca mai apoi sa reapară. Cuperoza inseamnă inrosirea tranzitorie a nasului, obrajilor, fruntii si bărbiei. Aceasta se observă mai usor la persoanele cu tenul deschis la culoare, desi cuperoza afecteaza orice tip si culoare de ten.
Cuperoza inseamnă dilatări permenente ale capilarelor sanguine superficiale. In această situatie circulatia sangelui nu este bine echilibrată.
Cuperoza se caracterizează printr-o inrosire intermitentă a pielii, datorată unor pusee congestive, care duc la aparitia unor blistere rosii, dure sau granuloase si la vinisoare (rosu-violacee) vizibile. Roseata cuperotică poate fi agravată de spalatul fetei cu apa dură, prea caldă sau prea fierbinte. Fenomenul se manifestă in special la femeile trecute de 30 de ani si se pare ca dispare de la sine după 50 de ani. Insă, roseata provocată de cuperoză poate fi ameliorată cu ajutorul unor creme si tratamente naturiste.
Cuperoza nu este legată direct de consumul de alcool, dar alcoolul, tutunul, poluarea, alimentele picante sau foarte fierbinti, stresul emotional, caldura excesivă (expunerea prelungită la soare), dar si gerul din iarnă sunt factori declansatori ai cuperozei. De asemenea, sunt anumite afectiuni si stări care pot „incuraja” cuperoza să apară: menopauza, tulburarile endocrine, diferite afectiuni gastrointestinale, unle infectii, dar si viata sedentară, tenul obosit si neingrijit.
Cuperoza nu este contagioasă sau infectioasă.